Hasar takip soygunu

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

faruk erdem

Devlet 20 yıl önce kaza mağdurları için bir fon kurdu. Sistem yeterince tanıtılmadı, halk yararlanamadı. Boşluğu değerlendiren bazı uyanıklar, trilyonlar kazandı

Birkaç kez yazdım; trafik kazalarında zarar veren araç belliyse sigortadan, eğer çarpıp kaçmışsa Garanti Sigorta Fonu'ndan uğradığınız zararı ve hastane faturasını tahsil edebiliyorsunuz. O günlerde çok fazla okuyucum arayıp, sistemi ilk kez duyduklarını söylemiş, yardım istemişti. Devletin bu fonda biriken trilyonları bekli yor, vatandaş parasını alamıyordu.

KOMİSYON(!) ALIYORLAR

20 yıl önce kurulan fon iyi anlatılamadı, duyanlar da şartları yüzünden uğraşamadı. İşte bu boşluktan faydalanan uyanıklar, yeni bir sektör oluşturdu. Dürüstçe vatandaşın hakkını kovalayanları bir kenara bırakıyorum. Ama çoğunluğun maksadı kolunu bacağını kaybetmiş yaralı insanların sırtından para kazanmak olunca, iş çığrından çıktı. Yetkililer "Hasar Takip" adıyla kurulan 18 ayrı şirket tespit ettiklerini belirtiyor. Bunların fondan aldıkları para 10 milyon YTL'yi bulmuş. Paranın 67 milyon YTL'si, 'komisyon' olarak kendilerinde kalıyor. Yetkililer vatandaşları uyararak bu tür işlemlerde dikkatli olmalarını ve alacakları paranın sigo rta poliçelerinde yazdığını söylüyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Trafik kazası geçirmiş kişileri tespit ediyorlar. Bu kişilerin Garanti Sigorta Hesabı'nı bilmemelerinden de yararlanarak, devletten para alacaklarını söyleyip genel vekalet çıkartıyorlar. Vekaletle Garanti Sigorta Fonu'na gidip, tazminatı istiyorlar. Vekalet yasal olduğu için fon ödemek zorunda kalıyor. Kaza başına alınan 50 bin YTL'nin 35-40 bin YTL'sini 'komisyon' olarak alıyorlar. Oysa vatandaş kendisi gitse tamamını alacak.

Denetlenirse faydalı olur

Garanti Sigorta Fonu sistemi, halka açıkça anlatıp kolaylaştırmalı. Zorlaştırılan işlemler mağdur insanların dolandırılmasına ortam hazırlıyor. Fon bunu gerçekleştiremiyorsa, aracılık yapacak şirketleri denetleyerek çalıştırırsa faydası olacaktır. İşlemleri bilmeyen vatandaş, böylece hakkını kaybetmez. Ama sistem mutlaka dürüst ve denetim altında şirketler tarafından hazırlanmalı.

Eski dosyaları buluyorlar

Bu tür işleri yapanların, yeni kazaları kolladıkları gibi 3-4 yıllık eski dosyaları da takip ettikleri belirtiliyor. Dosyadaki eksiklikler de anlaşmalı bazı hastanelerden sahte raporlarla temin ediliyor. Bir ilde olmuş kazanın başka ilde raporu bile düzenleniyor. Yetkililer, bu kişilerin kartvizitlerine tanınmış sigorta şirketlerinin logolarını bastırarak, kendilerine bunların acentası izlenimi verdiklerini de ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber